Birrificio Due Sorelle - Santo Stefano Belbo

Als dochters van de maker van mooie mousserende wijnen Gianfranco Toso, geven Federica en Elisa leiding aan deze jonge bierbrouwerij in het dorpje Santo Stefano Belbo. 

 

Birrificio 2 Sorelle werd opgericht in 2011 met de aankoop van een oude boerderij uit het begin van de negentiende eeuw, gelegen op de linkeroever van de rivier de Belbo. Tussen 2012 en 2013 onderging het verlaten en daardoor verpauperde gebouw een zorgvuldig renovatieproces welke de schoonheid, die door de jaren heen verdwenen was, terugbracht.

In de stenen boerderij is een kookruimte van 20 hl met drie vaten, een serie van 40 hl fermentoren per stuk en een moderne bottelarij geïnstalleerd. Op de aan het bedrijf grenzende grond wordt, in vruchtwisseling met andere gewassen, gerst geteeld welke na het mouten wordt gebruikt voor de productie van bier.

 

Gezien de binding van de 2 Sorelle Brouwerij met het grondgebied van de Langhe streek en de wens om het milieu te beschermen, is er een 20 KWP fotovoltaïsche installatie op het dak van het bedrijf geplaatst om de energie te produceren die nodig is voor het productieproces. Bovendien heeft de 2 Sorelle-brouwerij, om een eco-duurzame filosofie te behouden, een houtbiomassa-ketel om de warmte te produceren die nodig is voor het brouwproces en voor het verwarmen van het gebouw.

Ten slotte maakt een actief-slibontwaterzuiveringsinstallatie de afvoer van productieafvalwater mogelijk, waardoor het onschadelijk is voor het milieu en voor de mens.

 

De 2 Zussen
Federica Toso, geboren in 1988, studeerde af in de Gastronomische Wetenschappen aan de Universiteit van Pollenzo (CN) en behaalde in 2013 een Master in Voedingswetenschappen en Technologie aan de Universiteit van Turijn. In de brouwerij zorgt zij voor het agrarische gedeelte van het bedrijf en voor de aanvoer van grondstoffen die nodig zijn voor het productieproces van het bier.

Elisa Toso werd geboren in 1991 en studeerde af aan de Liceo della Comunicazione. Na een korte cursus grafische vormgeving kwam ze bij het bedrijf waar ze de artistieke en creatieve geest is. In de brouwerij variëren haar activiteiten van het ontwerp van productverpakkingen tot contacten met leveranciers.