Distilleria Beccaris - Boglietto di Costigliole d'Asti

Carlo Beccaris is de huidige trotse eigenaar van Distilleria Beccaris en heeft als baby zijn eigen lot bezegeld toen zijn vader hem een van de drie lootjes liet trekken van waaruit hij zijn toekomstige werk zou kiezen. Zijn vader wist niet of hij wijnen, azijn of grappa wilde gaan maken en liet het lot beslissen.

 

Inmiddels is Beccaris een familiebedrijf welke een scala aan indrukwekkende grappa’s uit de beste Piemontese druivensoorten distilleert. De "grappaiola" kunst, door de oprichter Elio aan zijn zoon Carlo, die nu het bedrijf runt, is overgedragen wordt met dezelfde zorg en passie voortgezet door zijn zonen Marco en Paolo.  Beiden zijn met evenveel passie actief in het bedrijf met innovatieve ideeën waaronder het ontwerp van flessen en etiketten.

 

De activiteit begon in 1951 met twee bain-marie alambieken, werd al in de jaren zestig verbeterd met de introductie van een "continue" alambiek: een herontdekking van de modernste technologie die niet ten koste ging van de kwaliteit van het product. Onlangs is er een nieuwe fabriek geopend, naast de historische distilleerderij, uitgerust met een discontinue alambiek , nog steeds voor de destillatie van lokaal geselecteerde druiven pulp. Deze pulp is afkomstig van lokale wijnproducenten en is het restant van de wijnproductie.

 

Om in één oogopslag het overweldigende scala van de huidige productie van Distilleria Beccaris te beseffen, is het voldoende om naar de nieuwe stijlvolle winkel naast de fabriek te gaan.

De prachtige parade van flessen met gouden inhoud, en daarnaast een blik in de kelders met de kersen- en Slavische eikenhouten vaten voor de rijping, vertegenwoordigen het beste visitekaartje en de beste uitnodiging om de kostbare distillaten te proeven. Van jong en krachtig tot zijdezacht gerijpt. Maar ook verrassend lekkere likeuren als Sambuca en Mentanera zijn “snoepjes” voor bijvoorbeeld na het eten bij een geurende caffè.