Wijnen uit Piemonte... een korte introductie

Het wijngebied is onder te verdelen in 3 belangrijke regio’s. De bekendste streek en geboortegrond van de Barolo en Barbaresco is de Langhe. Ten noorden hiervan ligt het gebied de Roero (spreek uit Roo-ee-ro) en de Monferrato aan de oostzijde van beide eerdergenoemde streken. Hoewel de Barbera en Dolcetto de meest aangeplante druivensoorten zijn, is de Nebbiolo druif verantwoordelijk voor de koning van de Italiaanse wijnen, de Barolo.

 

Een pareltje dat vreemd genoeg nog voor veel mensen onbekend is, is de witte Arneis! De Gavi wijnen gemaakt van de inheemse druivensoort Cortese is dan al wat bekender. De Moscato d’Asti hoeft bijna niet meer geïntroduceerd te worden, maar een goed geselecteerde Moscato verdient vooral meer respect als een friszoete sprankelende witte wijn met delicate accenten van rijp fruit. 

 

Veel wijnen in Piemonte dragen de naam van de druif met een toevoeging van het herkomstgebied zoals bijvoorbeeld Dolcetto d’Alba.

 

Wij hebben voor u een gevarieerde selectie gemaakt van wijnen, geproduceerd door kleinere wijnhuizen. Al generaties lang maken zij wijnen met passie en hartstocht. Zij verdienen een groter publiek, maar stellen kwaliteit boven kwantiteit, dus…….ssssst, geniet ervan in kleine kring en deel uw “geheim” alleen met fijnproevers zoals u!