Overzicht rode druiven

Barbera

Deze druif die voorheen vaak werd aangeplant door wijnmakers op plekken waar de Nebbiolo niet goed gedijde en letterlijk en figuurlijk dan ook vaak in de schaduw stond van haar adellijke broertje, is internationaal a “rising star”. Met haar zachte tannines is de Barbera toegankelijker dan de Nebbiolo wijnen. Met mooie nuances van amarene kersen, tutti frutti en vaak elegante houttonen is deze wijn de meest gedronken rode wijn door de lokale Piemontese bevolking. Dankzij de vaak persoonlijke voorkeuren van de wijnmaker kent de Barbera een grote variëteit in smaak voor een betaalbare prijs. Klik hier voor onze rode wijnen met de Barbera druif.

Brachetto

De Brachetto levert voornamelijk lichtzoete, mousserende rode wijnen met een laag alcoholpercentage en mooie accenten van aardbei en in de neus vleugjes rozengeur. De Brachetto d’Acqui is een prachtige begeleider van chocoladedesserts, maar ook heerlijk op het terras voor liefhebbers van sprankelende zoete wijn. Een enkele eigenzinnige wijnproducent maakt met de Brachetto druif ook prachtige licht kruidige droge heldere rode wijn. Klik hier voor onze rode wijnen met de Brachetto druif.

Dolcetto

De Dolcetto is een vroegrijpe rode druivensoort die anders dan zijn naam doet vermoeden fruitige rode wijnen voortbrengt met kruidige vleugjes laurier, peper en koffie. De Dolcetto dankt haar naam aan de fluweelzachte tannines en lagere zuurgraad. Dolcettowijnen worden zelden op houten vaten gerijpt en etaleren zodoende beter hun jeugdige karakter en dienen dan ook bij voorkeur jong gedronken te worden. De diep robijnrode bijna ondoorzichtige wijn met vaak een paarse rand wordt in Piemonte ook regelmatig licht gekoeld gedronken. Klik hier voor onze wijnen met de Dolcetto druif.

Grignolino

De Grignolino wijnen zijn helder rood met wat neiging richting rosé. Mooie frisse droge wijnen met vaak een combinatie van rijp rood fruit. Framboos gecombineerd met een lichte pepertoon geven een verfijnde combinatie en een lekkere “bite” aan deze allemansvriend. Klik hier voor onze wijnen met de Grignolino druif.

Nebbiolo

De Nebbiolo druif dankt zijn naam aan zijn late oogstmoment; in een tijd van het jaar dat het landschap regelmatig bedekt is door een dikke mistlaag (Nebbia). Wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif kenmerken zich door de aanvankelijk diep paarsrode wijn die al vrij snel na enkele jaren helder oranjerood wordt. De Barolo en Barbaresco wijnen zijn de internationale befaamde wijnen uit de Piemonte die voor 100% gemaakt zijn uit de Nebbiolo druif. Straffe tannines zorgen voor de lange houdbaarheid van tientallen jaren. De Barbaresco is in de regel wat lieflijker dan de Barolo, maar beide worden gekenmerkt door een hoge zuur- en tanninegraad, een prachtig smaakpallet en een indrukwekkende afdronk. Smaakaccenten van rozenbottel, rood fruit, drop en kruidige geurindrukken van laurier(drop), tabak en viooltjes zijn vaak pas na enkele uren te bewonderen. Maakt u de Nebbiolo wijnen dan ook bij voorkeur wat langer van tevoren open of decanteer ze tijdig. Klik hier voor onze rode wijnen met de Nebbiolo druif.

Overige druivensoorten

De hierboven genoemde selectie druivenrassen is slechts een, weliswaar belangrijk, deel van de Piemontese soorten, maar er worden ook wijnen gemaakt met internationaal bekende druiven zoals onder andere de Cabernet Sauvignon  en Merlot.