Overzicht witte druiven

Arneis

Het best bewaarde geheim onder de Piemontese wijnen is de Arneis. In de jaren ’60 bijna verdwenen, maar nu op ruim 600 hectares geplant, geeft de Arneis druif een fantastische wijn, geurend als een Piemontees veldboeket in juni en fris droog smakend.  De Arneis heeft bij korte rijping op hout voldoende body om ook met een licht vleesgerecht prima te combineren. Accenten van peer, abrikoos en hazelnoot zijn voor deze wijn kenmerkend. Klik hier voor onze wijnen met de Arneis druif.

Cortese

De prachtige droge Cortese is een mooie en vooral betaalbare witte wijn met frisse citrustonen en een vleugje rijp fruit en getoast brood. Ideale compagnon op een zwoele zomeravond of begeleider van een licht voorgerecht. Klik hier voor onze wijnen met de Cortese druif.

Favorita

Klik hier voor onze wijnen met de Favorita druif.

Moscato

De Moscato is waarschijnlijk de meest aangeplante witte druif in Piemonte. De Moscato d’ Asti en de Asti Spumante zijn de bekendste mousserende witte wijnen uit de streek. De tweede is vaak minder zoet en bruisender. Een goed geselecteerde Moscato d’Asti kenmerkt zich door fraaie friszoete tonen van abrikoos en perzik, een vleugje salie, citrus en een geur van sinaasappelbloesem. Door de fermentatie door koeling te stoppen blijven er relatief veel suikers in de wijn achter en heeft de wijn een relatief laag alcoholpercentage van rond de 5%. De Moscato dient jong gedronken te worden, zodat zijn frisse fruittonen het mooie zoetgehalte fraai in balans houden. De Moscato d’ Asti wordt door veel wijnmakers geproduceerd, terwijl de Asti Spumante slechts door enkele producenten in groten getale worden gemaakt. De Asti Spumante (het woord spumante verklaart de grotere hoeveelheid bubbels) is wat minder zoet en heeft dan ook een hoger percentage alcohol. Klik hier voor onze wijnen met de Moscato druif.

Nebbiolo

Hoewel de Nebbiolo voornamelijk wordt ingezet voor de productie van rode topwijnen, wordt deze druif ook gebruikt voor het produceren van prachtige mousserende witte wijnen.  Klik hier voor onze witte wijnen met de Nebbiolo druif.

Overige druivensoorten

De hierboven genoemde selectie druivenrassen is slechts een, weliswaar belangrijk, deel van de Piemontese soorten, maar er worden ook wijnen gemaakt met internationaal bekende druiven zoals onder andere de Chardonnay en Sauvignon.